Sampsa Oinaala
Kadulta korpeen
 

Sampsa Oinaala

> Osa 1 16.5.2004
> Osa 2 30.5.2004
> Osa 3 4.7.2004
> Osa 4 15.8.2004
> Osa 5 12.9.2004
> Osa 6 10.10.2004
> Osa 7 21.11.2004
> Osa 8 12.12.2004
> Osa 9 2.1.2005
> Osa 10 20.2.2005
> Osa 11 20.3.2005
> Osa 12 22.5.2005
> Osa 13 19.6.2005

> Kadulta korpeen -etusivulle

> Sampsan etusivulle

 

Osa 12
22.5.2005

Menetetty metsä

Metsähallitus toivotti maallemuuttajan tervetulleeksi hakkaamalla puut hänen pihansa ympäriltä. Se kertoo jotakin huolestuttavaa nykyisestä metsänhoidosta.

Kun suunnittelin nykyisen kotini ostoa, minua ilahdutti suuresti se, että pihan reunoilta löytyi pieni palanen oikeaa metsää. Vanha kuusikko tuntui turvalliselta suojavyöhykkeeltä taimikonryteikköjen keskellä.
Metsä jäi suurimmaksi osaksi tonttini rajojen ulkopuolelle, mutta ajattelin, että voisin ehkä joskus myöhemmin ostaa vähän lisää maata itselleni talon ympäriltä. Nyt siihen ei enää ole mitään syytä.
Syyskuussa tontin rajoille ilmestyivät punaiset nauhat. Kun tein lähtöä joulun viettoon sukulaisten luokse, jyrisi hakkuukone vastaan. Palattuani kotiin uudenvuoden jälkeen oli pihametsäni pinossa tienposkessa.

Hakkuuaukko, joka ilmestyi taloni taakse, herättää monenlaisia ajatuksia metsänhoidon todellisuudesta Suomessa. Tuntuu käsittämättömältä, että mahtava Metsähallitus, joka täällä omistaa suurimman osan maista, päättää hakata juuri sen pienen pläntin minun taloni takaa. Näinkö valtio toivottaa maallemuuttajan tervetulleeksi?
Vastaus on lopulta kuitenkin perin yksinkertainen. Sen tietävät ne paikalliset, jotka metsissä liikkuvat, mutta aiheesta ei juuri puhuta. Saman asian saa selville myös hiihdellessään salomailla.
Juuri mitään hakattavaa ei alueella enää ole.
Asumattomilla seuduilla voi kulkea kymmeniä kilometrejä näkemättä täysikasvuista, metsäammattilaisten termein ”hakkuukypsää”, metsää. Se tietää ankeita aikoja sahoille. Kuhmossa tehdään jo sahatavaraa puista, jotka aiemmin olisivat päätyneet sellukattilaan, koska täysikasvuista tukkia ei ole riittävästi tarjolla.

Hakkuutapa kertoo myös metsänhoidon dogmaattisuudesta, vaihtoehdottomuudesta.
Metsähallitus toteutti epäilemättä hakkuun niin hyvin kuin suinkin taisi: jätettiin maisemapuita ja pieni kaatamaton puuryväs pellonreunaan. Se ei kuitenkaan paljoa lohduta, kun menetelmänä oli avohakkuu.
Muita mahdollisuuksia nykyiset metsänhoidon neuvojat eivät anna. Avohakkuu,
kuuluu tuomio, oli sitten kyseessä lammen ranta tai pihan tausta.
Se on kova pala monille isännille. Puuta on myytävä, jotta metsästä saa tuloja, mutta samalla katoavat marjamaat, sieniapajat ja lapsuuden leikkipaikat. Ja sitten vielä ihmetellään puunmyyntihalujen niukkuutta!

Kadulta korpeen –sarjaa kuvittava ystäväni, valokuvaaja Tommi Taipale, on itsekin haaveillut maallemuutosta. Naapuria en taida hänestä kuitenkaan saada.
Se, miltä metsä näyttää Ylä-Karjalassa, on suunnannut muuttohalut toisaalle.
Tullessaan ensi kertaa käymään luonani Tommi karautti melkein ensi töikseen polkupyörällä kirjastoon ja lainasi kaikki sieltä löytämänsä Pentti Linkolan kirjat. Edelleen metsissä kulkeminen nostattaa tunteet pintaan.
- Minulle tulisi täällä asuessani ahtaanpaikankammo. Ikään kuin olisi muuri ympärillä. Ei voi vain lähteä vaeltamaan, kun metsä on pelkkää ryteikköä, Taipale suree.

Suomi elää metsästä. Puuta tarvitaan vielä silloinkin, kun kaikki maailman maksukykyiset ihmiset ovat ostaneet Nokian kännykän. Siksi on hämmästyttävää, miten vähän metsien hoidosta keskustellaan.
Metsien hyötykäyttöä sinänsä tuskin vastustaa edes kaikkein kiihkein luonnonsuojelija – onhan puu esimerkiksi rakennusmateriaalina epäilemättä ympäristön kannalta paras vaihtoehto. Nykyinen metsätalous kuitenkin jättää jälkeensä lähtemättömät jäljet, eikä välttämättä ole edes taloudellisesti järkevää.
Sellua voi tehdä vaikka hampusta tai pellavasta, mutta rakennusmateriaalina pohjoisen hitaasti kasvanut puu on omaa luokkaansa. Jokainen metsäasioista jotakin ymmärtävä tietää sen mitä ei sanota ääneen: suuresta osasta hakkuuaukeille istutetuista männynturrikoista ei tule sahatavaraa koskaan.
Toivoa sopii, että vaihtoehtoja punnitaan entistä enemmän julkisessa keskustelussa. Menetettyä metsää se ei kuitenkaan tuo takaisin.

Sampsa Oinaala

 

 
web design by anka