Sampsa Oinaala
Kadulta korpeen
 

Sampsa Oinaala

> Osa 1 16.5.2004
> Osa 2 30.5.2004
> Osa 3 4.7.2004
> Osa 4 15.8.2004
> Osa 5 12.9.2004
> Osa 6 10.10.2004
> Osa 7 21.11.2004
> Osa 8 12.12.2004
> Osa 9 2.1.2005
> Osa 10 20.2.2005
> Osa 11 20.3.2005
> Osa 12 22.5.2005
> Osa 13 19.6.2005

> Kadulta korpeen -etusivulle

> Sampsan etusivulle

 

Osa 3
4.7.2004

Kohtaamisia ja tyhjiä teitä

Naapurit tulevat tutuiksi yksi kerrallaan. Joskus kohtaamiset hämmentävät: bussikuskin kanssa voi jutella ja verotoimiston virkailija hymyilee.

Käsi heilahtaa. Tervehdystä säestää ystävällinen hymy. Uusi asukas on huomattu ja hyväksytty. Kuka väitti, että maaseudun asukkaat ovat sulkeutuneita ja vaikeasti lähestyttäviä? Kun muutin Helsingissä aikoinaan uuteen asuntoon, ensimmäinen kosketukseni naapureihin oli postiluukusta pudotettu nimetön lappu, jossa valistettiin, että pyykinkuivatus parvekkeella on kielletty. Rappukäytävässä ihmiset tuijottivat lattiaa vastaamatta hyvän päivän toivotuksiini. Täällä kohtaamiset ovat luontevia, tulivat ne sitten eteen kotipihalla, kaupassa tai korvasienimetsässä. Jos ei muuta puheenaihetta löydy, keskustellaan säästä. Eikä se ole mitään small talkia! Säätä tärkeämpää asiaa ei olekaan. Sateet ja paisteet rytmittävät viljelijöiden arjen lisäksi kaikkien kasvimaata ja puutarhaa hoitavien tekemisiä. Jonkinlaisia viljelyksiä täällä onkin melkein kaikilla. Ja nyt sataa. Poikkeuksellinen sää saa joet tulvimaan uudelleen ja pehmittää pellot. Viljelijät joutuvat anomaan Brysselistä lisäaikaa kylvöilleen.

Naapurit tulevat tutuiksi yksi kerrallaan. Vierailulle saapuu väkeä kauempaakin. Heillä on aina tuomisia mukanaan: ternimaitoa, piirakoita, leipää, mehua… Samalla pohdin, pitäisikö minullakin olla tuliaisia mukana kyläillessäni. Pitäisi varmaan opetella leipomaan.. Jotkut kohtaamiset ovat hämmentäviä. Bussikuskin kanssa voi keskustella vaikka pitkistä kalsareista. Pääkaupungissa ei aina uskalla edes moikata. Bussia suurempikin on hämmästykseni Nurmeksessa, jonka tyhjän verotoimiston luukulle ainoa asiakas pääsee jonottamatta. Virkailija hymyilee!

Muutenkin asioidessaan voi ajoittain tuntea itsensä kuninkaaksi. Apteekissa on kolme farmaseuttia vain minua varten. Mieleen hiipii kuitenkin samalla kysymys palvelun pysyvyydestä, jos käyttäjiä on liian vähän. Maisema lähikaupungissani Nurmeksessa on kuin 80-luvulla otettu valokuva. Jotta kukaan ei käsittäisi väärin, korostan, että sanon tämän myönteisessä mielessä. Kaupunkiympäristö, johon ei ole kohonnut pörssifirmojen lasitaloja, tuntuu turvalliselta ja pysyvältä. Kun ihmisiä on vähemmän, tuntuu jokaiselle olevan hieman enemmän tilaa. Aikakin kulkee askeleen verran hitaammin. Kaupan kassalla niskassa ei tunnu takana jonottavan painostavaa katsetta. Täällä stressi ei ole tarttuva sairaus.

Väestötiheys näkyy myös liikenteessä. Ruuhka-Suomen teihin tottuneena kulkijoiden vähäisyys on silmiinpistävää. Sen huomaa, kun lähtee Joensuusta pohjoiseen tai Kuopiosta koilliseen. Autojonoja ei täällä juuri näy. Huomiota kiinnittää myös teiden kunto. Jopa maakunnan valtasuoni, Joensuusta Kajaaniin kulkeva valtatie 6, on paikoin roudan poimuttama. Vielä paljon syvempiä kuoppia löytyy syrjäisemmiltä raiteilta. Paikallisten asukkaiden puheiden perusteella näin ei ole ollut aina. Kuopat ja halkeamat ovat ilmestyneet asvalttiin muutaman vuoden aikana. Joku lienee taas tehnyt arvovalinnan: juhannusruuhkia helpottava moottoritiehanke on tärkeämpi kuin valtakunnallinen perustienpito. Ainakaan täällä ei tarvitse pelätä tuttujen maisemien katoamista maansiirtokoneiden kitoihin.

Sampsa Oinaala

 
web design by anka