Sampsa Oinaala
Kadulta korpeen
 

Sampsa Oinaala

> Osa 1 16.5.2004
> Osa 2 30.5.2004
> Osa 3 4.7.2004
> Osa 4 15.8.2004
> Osa 5 12.9.2004
> Osa 6 10.10.2004
> Osa 7 21.11.2004
> Osa 8 12.12.2004
> Osa 9 2.1.2005
> Osa 10 20.2.2005
> Osa 11 20.3.2005
> Osa 12 22.5.2005
> Osa 13 19.6.2005

> Kadulta korpeen -etusivulle

> Sampsan etusivulle

 

Osa 13
19.6.2005

Periferian vuosi

Vuosi sitten lähdin Helsingistä kulkemaan muuttoliikkeessä vastavirtaan ja ostin talon Valtimolta Pohjois-Karjalasta. Paluusuunnitelmaa minulla ei edelleenkään ole.

Juna kiitää halki Suomen. Olen matkalla etelään. Säännöllinen luentokeikka uusimaalaisessa koulutuskeskuksessa vie minut kerran kuukaudessa käymään synnyinseudullani pääkaupungissa.
Kun on tehnyt näitä 700 kilometrin työreissuja vuoden verran, alkaa pikkuhiljaa hahmottaa, miten laaja maa Suomi on. Keski-Euroopassa voisin samanmittaisella matkalla kulkea neljän eri valtion alueella.
Keski-Eurooppaan suuntautuvat myös monien helsinkiläisten ikätovereideni katseet. He ovat käyneet Amsterdamissa, Lontoossa ja Pariisissa. Monille on aivan varteenotettava ajatus muuttaa johonkin vanhan mantereen metropoliin.
Suuri tuntematon sen sijaan löytyy kotimaasta. Monilla pääkaupunkiseudun nuorista ei ole hajuakaan siitä, missä on Nurmes, Nivala tai Kiuruvesi.
Kulttuurinen kuilu Koti-Suomen takamaille on paljon suurempi kuin toisiin suurkaupunkeihin.

Etelään päin tähyilee myös maakuntien nuoriso. Kaupungit turpoavat muuttajista.
Entisen kotini liepeille Helsingin Mellunkylään on ryhdytty rakentamaan kiivaalla tahdilla uusia kerrostaloja. Suomen voima valuu keskuksiin. Ihmisten lisäksi keskittyvät myös talous ja valta.
Vuosi sitten lähdin kulkemaan vastavirtaan. Ostin talon Valtimolta. Muutin periferiaan, syrjäseudulle, joka lienee jo kadonnut valtakunnan päättäjien horisontista. Nyt on sopiva aika katsoa taaksepäin.
Vasta pikku hiljaa alan tajuta, miten käsittämätön asia itselleni luontevalta tuntunut ratkaisu monien mielestä oli. Toistuvasti olen saanut kuulla ihmettelyjä valintani johdosta. Sitäkin enemmän on löytynyt niitä, jotka ovat povanneet minun pakenevan pian pää kolmantena jalkana takaisin Helsinkiin.

Maallemuuttoni taustalla oli monia asioita. Syrjäseutuihin kohdistuvan journalistisen kiinnostuksen lisäksi minua ajoi elämänmuutokseeni jonkinlainen 25-vuotiaan miehen ikäkriisi ja elämän päämäärien pohdinta. Lisäksi halusin kehitellä elämäntapaa, joka olisi ympäristön kannalta vähemmän haitallinen ja elää mahdollisimman halvalla.
Kaikki tavoitteet ovat ainakin jollakin tapaa täyttyneet. Kotiseutuni ilmiöissä ja ihmisissä on riittänyt inspiroivia kirjoittamisen aiheita.
Ekologinen jalanjälkeni eli kulutukseni vaatima laskennallinen maa-ala on internetissä olevan testin mukaan keskimääräistä pienempi ja rahaa suoraan elämiseen liittyviin kustannuksiin eli ruokaan, lämpöön, puhelimeen ja taloustarvikkeisiin käytin esimerkiksi maaliskuussa yhteensä alle 200 euroa.
Kotiin liittyvä tekeminen on tuntunut mielekkäältä ja asuinympäristö rauhoittavalta. Kun nostin ensimmäistä satoa maasta, meinasi liikutuksen kyynel tulla silmäkulmaan.
Ei elämä uudessa kodissani toki ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Talvella kärsin ajoittain unettomuudesta, vaikka kuvittelin sen vaivan liittyneen kaupunkiasumiseen. Joskus olo on myös ollut yksinäinen. Kokonaissumma on kuitenkin selvästi plussan puolella.

Ihmisiin olen tutustunut vuoden varrella niin muistiinpanovälineet kädessäni kuin ilmankin. Kohtaamiset ovat olleet luontevia ja ennakkoluulottomia.
Sen sijaan tilaisuuksia uusien tuttavuuksien solmimiseen on harmillisen vähän.
Kun kylän kaikki julkiset paikat, kuten kauppa, posti ja asema, on lakkautettu, on ihmisiä varsin hankala löytää. Kynnys on paljon korkeammalla, jos naapureita tavatakseen täytyy lähteä kolkuttelemaan heidän oviaan.
Puhua täällä kyllä osataan. Kun Suomen EU-jäsenyyden yhteydessä kymmenen vuotta sitten vertailtiin suomalaisia muihin eurooppalaisiin, toisteltiin usein, että suomalaiset eivät osaa "small talkia". Ainakaan Nurmeksessa ja Valtimolla tämä ei pidä alkuunkaan paikkaansa: kuulumisia vaihdetaan vaikka täysin tuntemattomien kanssa.

Kirjoitukseni ovat palautteesta päätellen herättäneet runsaasti keskustelua.
Ainakin kotiseudullani eniten vastakaikua olen saanut kirjoittaessani nuorista.
Kohtaamiset tulevaisuuden rakentajien kanssa ovat jääneet hyvin omaankin mieleeni.
Kyläkoulun lapset ilmoittivat topakasti, että lomalla on tylsää ja koulussa kivaa. He kertoivat viihtyvänsä mainiosti kotikylällä. Sen sijaan kymmenen vuotta vanhempi nuoriso löytyi kirkonkylän raitilta juomasta kaljaa ja ajamasta rallia. Heidän elämänsä siinteli jo jossakin aivan muualla.
Jos joku keksisi vastauksen siihen, mitä tuon kymmenen vuoden aikana on tapahtunut, voisi tämänkin seudun tulevaisuus olla valoisampi. Siinä, että nuoret muuttavat pois ei sinänsä ole mitään vikaa. Maailmankuva ei ole kovin lavea, jos sitä muodostaa koko elämänsä ajan samassa paikassa, enkä minäkään luultavasti asuisi nyt Valtimolla, jos olisin siellä syntynyt.
Sen sijaan toivoa sopii, että tulevaisuudessa entistä useampi nuori palaisi maailmalta syntymäkuntaan takaisin.

Nykytutkimuksen valossa näyttää siltä, että yhteys taloudellisen kehityksen ja ihmisten hyvinvoinnin välillä on murentumassa. Kasvava talous lisää eriarvoisuutta ja yhteiskunnallisia ongelmia. Työntekijät väsyvät entistä tiukempiin tulosvaatimuksiin.
Elämänlaatua ei enää haeta kulutuksesta, vaan esimerkiksi perheestä, vapaa-ajasta ja asuinympäristöstä. Työtä halutaan tehdä sen verran, että se riittää toimeentuloon.
Tässä voisi olla syrjäisellekin maaseudulle uusi mahdollisuus. Täällä eläminen on halpaa ja ympäristö viihtyisä. Sellaisia töitä, joiden tekeminen ei ole sidottu paikkaan, on jatkuvasti enemmän. Maaseudun työskentelymahdollisuuksia pohtiville täytyy tunnustaa, että olin väärässä Kadulta korpeen -sarjan toisessa osassa: laajakaistainen internet-yhteys tulee sittenkin syrjäkylille, ehkä jo tänä vuonna.
Ja maallemuuttoa harkitseville täytyy muistuttaa, että halonhakkuu, ulkovessa ja kantovesi ovat omia valintojani. Syrjäkyliltä löytyy myös kaikilla mukavuuksilla varustettuja taloja murto-osalla kaupunkien hinnoista.

Kun juna saapuu Helsinkiin, aion katsoa syntymäkaupunkiani uusin silmin. Tulen sinne turistina. Kun en enää asu kaupungissa, näen asioita, joita aiemmin en huomannut kiirehtiessäni paikasta toiseen. Seikkailen Kallion ja Töölön sokkeloisilla kujilla. Kylven yhdessä Euroopan viimeisistä yleisistä saunoista.
Käyn ravintolassa herkuttelemassa.
Tapaan myös vanhat ystäväni. Kiitos työmatkojeni, voin edelleen pitää heihin yhteyttä muutenkin kuin puhelimitse.
Helsinkiin on kiva mennä käymään. Jo muutaman päivän jälkeen muistuu kuitenkin mieleen oma keltainen taloni Valtimolla, erämaan reunalla. Ja kun saan työt tehtyä palaan kotiin istuttamaan itse kasvattamiani siemenperunoita omaan maahan.

Sampsa Oinaala

 

 
web design by anka